Przepisy na Dania z Piekarnika Parowego – Domowa Kulinarna Rewolucja , Piekarniki parowe zdobywały uznanie wśród profesjonalnych kucharzy od lat, a teraz przekonują do siebie również amatorów gotowania w domach. Współczesne przepisy na dania z piekarnika parowego cieszą się rosnącą popularnością ze względu na zdrowotne korzyści i niesamowity smak przygotowanych potraw. W tym artykule zaprezentujemy wybrane przepisy na dania z piekarnika parowego, które są nie tylko pyszne, ale i proste w przygotowaniu. Odkryj nowy wymiar smaku i aromatu, jakie może oferować kuchnia parowa.Zawartość strony TogglePrzepisy na dania z piekarnika parowego – obiady pełne smakuKurczak w ziołach na parzeŁosoś pieczony na parze z ziołamiPrzepisy na dania z piekarnika parowego – zdrowe przekąskiWarzywa na parzeChlebek bananowy na parzePrzepisy na dania z piekarnika parowego – desery dla smakoszyCzekoladowe suflety paroweJabłka zapiekane na parze z orzechami i miodemPrzepisy na dania z piekarnika parowego – obiady pełne smakuKurczak w ziołach na parzeSkładniki:4 piersi z kurczakaMieszanka ulubionych ziół (np. tymianek, rozmaryn, bazylia)2 ząbki czosnkuSok z jednej cytrynyOliwa z oliwekSól i świeżo mielony pieprzSposób przygotowania:Natarcie piersi z kurczaka mieszanką ziół, czosnkiem, solą i pieprzem.Polewanie mięsa sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.Odstawienie w chłodne miejsce na około 20 minut.Umieszczenie kurczaka w naczyniu do pieczenia parowego i gotowanie w piekarniku parowym przez 25 minut.Łosoś pieczony na parze z ziołamiSkładniki:4 filety z łososiaMieszanka świeżych ziół (np. koperek, pietruszka, szczypta mięty)Sól i pieprzCytrynaOliwa z oliwekSposób przygotowania:Przyprawienie łososia solą i pieprzem.Posypanie filetów świeżo pokrojonymi ziołami.Skropienie ryby sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.Umieszczenie w piekarniku parowym na 15-20 minut w zależności od preferencji.Przepisy na dania z piekarnika parowego – zdrowe przekąskiWarzywa na parzeSkładniki:BrokułyKalafiorMarchewStrąki zielonego groszkuCukinia Praktyczny przewodnik o małym piekarniku parowym – doskonały wybór do każdej kuchniSposób przygotowania:Pokrojenie warzyw na równomierne kawałki.Umieszczenie ich w koszyku do pieczenia parowego.Gotowanie w piekarniku na parze przez około 10 minut, do uzyskania pożądanej miękkości.Chlebek bananowy na parzeSkładniki:3 dojrzałe banany1 jajko120 gram mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonejSzczypta soli75 gram cukru brązowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSposób przygotowania:Rozgniecenie bananów na jednolitą masę.W osobnym naczyniu ubijanie jajka z cukrem i wanilią.Połączenie obu mieszanin i delikatne wmieszanie przesianej mąki z sodą i solą.Przeniesienie ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowanie w piekarniku parowym przez około 40 minut.Przepisy na dania z piekarnika parowego – desery dla smakoszyCzekoladowe suflety paroweSkładniki:100 gram gorzkiej czekolady100 gram masła100 gram cukru3 jajka1 łyżka mąkiSposób przygotowania:Stopienie czekolady z masłem w kąpieli wodnej.Zmiksowanie jajek z cukrem na puszystą masę.Delikatne połączenie czekoladowej masy z jajeczną.Dodanie mąki i dokładne wymieszanie.Napełnienie małych foremek masą i gotowanie w piekarniku parowym przez 7-8 minut.Jabłka zapiekane na parze z orzechami i miodemSkładniki:4 jabłkaGarść posiekanych orzechów (np. włoskich, migdałów)Miód do polaniaCynamonSposób przygotowania:Wydrążenie jabłek.Wypełnienie środka jabłek posiekanymi orzechami.Polanie miodem i posypanie cynamonem.Umieszczenie jabłek w naczyniu do gotowania na parze.Zapiekanie w piekarniku parowym przez 15 minut. Piekarnik parowy Polecamy również: Pozdrawiamy